Min erfaring: Nyt klovmiddel ryddede grundigt op på Gjorslev

21-11-2017

Digital dermatitis: Brug af det nye klovmiddel, Stalosan Hoof, har i kombination med hurtig behandling reduceret antallet af køer med digital dermatitis fra knap 30 procent til i dag kun en enkelt ko eller to med forbinding på.

Bragt i Magasinet Kvæg, November 2017 | Tekst og foto: Claus Solhøj

Stalosan Hoof Testimonial

Normalt er det ’pattedypmanden’, der klarer den ugentlige sprayning af alle køers klove ved  afslutningen af malkningen. Derved er opgaven en helt fast, men også meget enkel del af rutinen på Gjorslev Gods

 

»I en lang periode har vi ikke brugt klovmidler og har forsøgt at beskære os ud af problemerne, men problemet med den løsning er, at det ikke gør noget ved smittetrykket.
Så vi var på udkig efter et lovligt klovplejeprodukt, som har effekt og ikke slår os ihjel«, siger kvægbrugsleder Christian Pedersen, Gjorslev Gods, med et skævt smil.
Digital dermatitis var nemlig ved at blive et problem på Gjorslev Gods med over 30 procent angrebne af de klovbeskårede køer, da problemet var værst i efteråret 2016. Vel at mærke trods egen klovbeskæringsboks og fast praksis med at beskære og behandle omgående ved tegn på digital dermatitis.
Det efterlyste middel dukkede op i januar, hvor bedriften blev introduceret til Stalosan Hoof via en medarbejders deltagelse i et klobeskæringskursus med lektor og dyrlæge Nynne Capion, Københavns Universitet.
Det blev taget i brug i midten af måneden, og i dag, ni måneder senere, er effekten slående: Besætningen er gået fra knap 30 til 3 til 5 procent angrebne køer siden ibrugtagningen af Stalosan Hoof. Alene den først måned blev antallet af angrebne køer halveret.

 

Simpelt – så bliver det gjort

»Jeg er normalt ret skeptisk over for vidundermidler, men det her virker altså bare. Det er tilmed nemt at bruge. Det skal ikke blandes op, klovene skal ikke vaskes, så det er bare at hælde det i en rygsprøjte og spraye klovene«, forklarer Christian Pedersen.

Han har under fagmagasinet KVÆG’s besøg blot to køer gående med forbindinger på.
Stalosan Hoof kan bruges til klovbad eller sprayes på, og Christian Pedersen har valgt den sidste løsning, fordi det er den simpleste, og det giver sikkerhed for, at så bliver det også gjort.
’Pattedyp-manden’ sprayer en gang om ugen alle lakterende køer under afslutningen af en malkning i karrusellen, hvor køerne står tørt og godt hævet op.
Der er dog ingen restriktioner på anvendelsen ift. mælken, så Stalosan Hoof kunne i princippet også sprayes på før malkningen.

Klov Bliver Behandlet

Ingen fortynding, ingen forudgående vask af klovene - det er bare at hælde Stalosan Hoof i rygsprøjten og spraye.

 

Kvierne behandles også

Øget effekt mod nydannelser vil kunne opnås med deciderede klovbade, hvilket i så fald kræver en klovmadras for at sikre effekten. Til klovbade rækker 30 liter til 300 køer, og effekten forringes ikke ved forurening af vandet under klovbadet.
Ved de anbefalede to ugentlige behandlinger er prisen 35 kroner pr. årsko og derfor ca. det halve på Gjorslev med blot én ugentlig behandling.

 

"Det her virker altså bare. Det er tilmed nemt at bruge. Det skal ikke blandes op, klovene skal ikke vaskes, så det er bare at hælde det i en rygsprøjte og spraye klovene."

 

På Gjorslev bliver nydannelser hurtigt spottet i stalden på køernes adfærd eller via aktivitetsmålerne på køernes bagben. Så separeres køerne fra efter næste malkning til en tur i klovboksen og får forbinding med salicylsyre på.
Også goldkøer og kvier behandles med Stalosan Hoof på Gjorslev med et tydeligt fald i forekomsten til følge. »Når der er et højt smittepres ved køerne, så kan det næsten ikke undgås at blive slæbt med over til kvierne«, forklarer Christian Pedersen.

 

Udtørrer og lukker

Stalosan Hoofs virkemåde er anerledes end andre klovpleje- og klovdesinfektionsmidler, idet formålet ikke lidt kantet sagt er at slå noget ihjel, men at give såret fred til at hele ved, at der tørres ud og lukkes af for udefra kommende påvirkninger fra staldmiljøet. Så midlet er ekstremt udtørrende og lægger en hinde af mineraler og salte på og omkring såret. Udtørringen modvirker bakterievækst i sår og hjælper sårhelingen og sårskorpedannelsen i gang, mens hinden lukker af og beskytter.
Stalosan Hoof har desuden en lav pH, hvor pH normalt er høj i staldmiljøet pga. ammoniakken. Vask inden sprayning eller klovbad fortynder blot produktet og nedsætter derfor effekten.

Landmand Udtalelse Stalosan Hoof

Trods hurtig behandling af køer med tegn på digital dermatitis løser det ikke problemet med det generelle smittetryk, advarer Christan Pedersen.

 

Nu kan det kontrolleres

»Vi har fået en generelt bedre klovsundhed, og køerne får en bedre scoring på klovene, når de kåres. Vi ser typisk, at sårene er lukkede i ophelingsperioden og forsvinder over tid. Vi har ikke set noget på ydelsen, men det kan hænge sammen med, at vi har lavet andre tiltag i den periode«, forklarer Christian Pedersen, der også glæder sig over, at den karakteristiske digital dermatitis-lugt nu er væk under malkningerne.
»Jeg tror ikke, vi kommer længere ned end det nuværende niveau, for smitten er her jo. Men nu kan vi kontrollere det«, slutter han

 

Fakta om Gjorslev Gods

  • Ligger på Stevns.
  • Kvægbrugsleder er Christian Pedersen.
  • 300 DH med 13.100 kg EKM /årsko.
  • Malker tre gange i døgnet.
  • Bruger aktivitetsmålere på bagbenene.
  • Sengebåse med fiberstrøelse.

 

Bestil Paa Dlgs Kundeportal

Vitfoss